Samarbejde skal knække festivalens affaldsudfordring

23. maj 2022

Jelling Musikfestival indleder et ambitiøst samarbejde med Rethink Event, Brandbjerg Højskole og alle campgæsterne for at bekæmpe affaldsudfordringerne med en adfærdsændring.

Jelling Musikfestival har som de øvrige danske festivaler en kæmpe udfordring med affald, der hvert år bliver efterladt på campområdet. I Jelling bliver 112 tons affald sendt til forbrænding efter en festival. Heraf kommer størstedelen fra campen.

”Affaldsproblemet er festivalens udfordring, men det står klart, at vi ikke kan løse den selv. Derfor har vi allieret os med Rethink Event, Brandbjerg Højskole og Firehøje IF, som ved fælles hjælp skaber grobund for at knække nøden. Men det kræver også, at vi gør en massiv indsats for at vores campgæster minimerer affaldsmængden,” siger Peter Caspersen, der udvikler Jelling Musikfestivals bæredygtighedstiltag.

Helt konkret sørger 300 frivillige fra Firehøje IF for at rydde op løbende på campen under festivalen, som de har gjort i årevis. Som noget nyt i år kortlægger konsulentvirksomheden Rethink Event affaldsudfordringerne og byder ind med konkrete løsninger, mens Brandbjerg Højskole har påtaget sig en kæmpe opgave med at sortere mange flere af de efterladte telte, luftmadrasser og festivalstole for at genbruge mest muligt. For at underbygge indsatsen stiller Jelling Musikfestival i år mere udstyr og flere faciliteter til rådighed for arbejdet. 

Opgaven bliver umulig at løse, hvis problemet bare vokser. Derfor er det helt centralt, at campgæster inden festivalen tager en dialog om, hvor meget grej, der er nødvendigt at slæbe med – og ikke mindst tager en dialog om, hvordan det kommer hjem igen eller bliver doneret i nogle af de dertil indrettede containere på festivalen.

”Vi drømmer om en festivalcamp, der både fremstår renere og mere indbydende under festivalen og som er bedre ryddet op, når festivalen er slut. Det bliver en lang, sej kamp, men det er den eneste holdbare vej at gå. Der skal en adfærdsændring til for at nå dertil, og den opstår ikke automatisk. Med knofedt og et bredt forankret samarbejde er vi sikre på, at vi nok skal lykkes på sigt,” udtaler Peter Caspersen.

Samarbejdets aktører anbefaler at følge tre gode råd:

  1. Pak så let som muligt OG køb campingudstyr i en ordentlig kvalitet
  2. Aftal rutiner og ryd løbende op i din camp
  3. Tag alt dit grej med hjem eller pak det sammen og donér det

Benhårdt sorteringsarbejde går til gode formål

Som noget nyt servicerer Brandbjerg Højskole både stationære og mobile sorteringscentraler, der undervejs skal frasortere alle brugbare genstande.   

Centralt for Brandbjergs indsats under festivalen er at motivere de enkelte lejre til at være med i renligholdelsen af campen gennem samtaler og happenings. Derudover står Brandbjerg Højskole også for at designe infrastruktur, der gør det nemt at sortere f.eks. dåser.

Når campen lukker søndag kl. 12.00, indtager Brandbjerg Højskole campen. Her sorterer elevholdene affald i syv fraktioner og frasorterer telte, stole, liggeunderlag, soveposer, tekstil, dyner og tæpper. Alt brugbart udstyr bliver doneret til bl.a. ReUnite, Dienesmindes Venner, Dystopia og Skatkammeret i Kolding. Samtidig vil Jelling Musikfestival i samarbejde med Vejle Kommune skabe en reuse-fanzone under Tour de France, hvor grej bliver genbrugt til de tusindvis af publikummer på etapen. Alle andre aftagere, der har behov for f.eks. foldemadrasser eller teltdug til upcycling, kan også rette henvendelse til Brandbjerg Højskole.

”Det er en vanvittig fed dag at være med på oprydningsdagen efter festivalen. Altså, det er en vildt lang og benhård arbejdsdag, men det er samtidig en dag hvor vores elever får øje på den skævvridning der er i forhold til materielle goder. De får også øje på at affald kan være en ressource og der er i det hele taget rigtig meget god dannelse den dag. Flere af dem bliver ret flove over at de selv har været dem, der efterlod telt og affald på andre festivaler – det gør de så aldrig mere.” fortæller Gro Mygind, lærer på Brandbjerg Højskole

En del affald vil stadig ende på forbrændingen, men målsætningen er at nedbringe mængden over de næste år. Derfor bruger Rethink Event 2022 på at indsamle mere konkret data til den fremtidige indsats.

 

Om Rethink Event                                                                                                                                

Rethink Event er et rådgivningsfirma, der tager bæredygtighed ned på et praktisk og konkret plan. Bureauet og dets konsulenter lægger stor vægt på, at rådgivningen fører til målbare og omsættelige løsninger. For det er, når vi kan mærke, at vi gør en forskel i hverdagen og begynder at forstå, at selv simple ting kan hjælpe på den lange bane, at det giver den bedst mulige effekt.

 

Om Brandbjerg Højskole

Brandbjerg Højskole er en højskole med mere end 50 forskellige fag. På Brandbjerg Højskole fylder den bæredygtige omstilling meget. Det handler om at danne eleverne til at være aktive verdensborgere, tage ansvar og forstørre deres kærlighed til naturen. Og det handler om at omlægge højskolens drift til at sætte et mere bæredygtigt aftryk i verden. Og endelig handler det om involvering i lokalsamfundet og om at invitere borgere, organisationer og virksomheder ind i samtalen om, hvordan vi skaber en ny livs- og samfundsform indenfor planetens grænser.

FESTEN ER ALLEREDE IGANG – VÆR MED!

|

Find os her

Jelling Musikfestival

 

 Kontor/post
Byens Hus, Møllegade 10, 1.sal 
DK-7300 Jelling

 Festivalplads
Mølvangvej 66B 
DK-7300  Jelling